Skoči na vsebino

OBRAZLOŽITEV PRIZNANJ 2003 - MATEJKA PESTOTNIK

 

MATEJKA PESTOTNIK je ena od rejnic iz Lukovice, kraja, ki velja kot zibelka slovenskega uradnega rejništva. Od tukaj so namreč znani prvi uradni podatki o obstoju rejništva iz leta 1926.

 

Rejniška družina Matejke in Toneta Pestotnik ima dolgoletno tradicijo, saj so bili rejniki že moževi starši. Z rejništvom se družina ukvarja že 11 let, na začetku je bil nosilec poklicnega rejništva mož Tone, od leta 1996 dalje pa je nosilka nagrajenka.

 

V rejništvu so imeli vključno s sedanjim sedem rejencev. S tistimi, ki so iz rejniške družine že odšli, so ohranili stike, prav tako imajo še vedno stike z rejenci, ki so bili v rejništvu pri moževih starših in s katerimi je mož Tone odraščal. Gospa Matejka zelo vestno in odgovorno, ob upoštevanju vseh udeleženih akterjev, izpolnjuje vse svoje obveznosti. Tudi v težjih situacijah, ob stikih z matično družino zmore razumeti in upoštevati predvsem koristi otrok. Rejenci so vzorno urejeni, šolsko uspešni, vključeni v različne interesne dejavnosti. Dom in okolico sta z možem uredila tako, da nudi otrokom različne možnosti za igro in športne aktivnosti. V hiši imajo sobo za namizni tenis, na vrtu imajo bazen, prostorno travnato površino za otroško igro.

 

Rejniška družina Pestotnikovih je zelo motivirana za razvoj sposobnosti in zmožnosti njihovih rejencev, skrbi za njihov vsestranskih razvoj, sprejema drugačnost, je konstruktivna v odnosu do njihovih matičnih družin, ki so dobrodošle v njihovem domu, pogosto so pobudniki za sodelovanje z različnimi strokovnimi ustanovami in strokovnjaki, ki sodelujejo v rejniškem sistemu.

 

Matejka Pestotnik je aktivna članica Društva rejnic in rejnikov Domžale, rejniški par Pestotnik je tudi že večkrat predstavil rejništvo v javnosti.

 

Predlog podelitve priznanja Matejki Pestotnik je podal Center za socialno delo Domžale, podporni mnenji sta dala Center za socialno delo Koper in Center za socialno delo Ribnica.