Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

DELOVNA PODROČJA

Načelo enakosti spolov je v različnih mednarodnih dokumentih opredeljeno kot temeljno načelo, ki so ga dolžne spoštovati vse države članice medvladnih in mednarodnih organizacij, kot so Evropska unija, Združeni narodi in Svet Evrope. Ti dokumenti poudarjajo, da enakosti spolov ne smemo razumeti kot istosti ali podobnosti žensk in moških, temveč kot sprejemanje razlik oziroma drugačnosti med ženskami in moškimi ter enako vrednotenje teh razlik in različnih družbenih vlog. To pomeni, da se politika enakosti spolov zavzema za resnično partnerstvo med ženskami in moškimi ter delitev odgovornosti pri odpravljanju neravnovesij v javnem in zasebnem življenju. Cilj politike enakih možnosti žensk in moških je enakost spolov - enaka prepoznava, moč in udeležba obeh spolov na vseh področjih javnega in zasebnega življenja.

 

Za enakost spolov si prizadevamo na naslednjih področjih:

 

 

 

INTEGRACIJA NAČELA ENAKOSTI SPOLOV

 

 

DELO

 

 

DRUŽBA ZNANJA

 

 

DRUŽBENA BLAGINJA ŽENSK IN MOŠKIH

 

 

ODNOSI MED SPOLOMA

 

 

PROCESI ODLOČANJA

 

 

1. 4. 2012 je naloge s področja enakosti spolov prevzelo MDDSZ - več o tem delovnem področju, ki sta ga od 1. 7. 1992 do 31. 3. 2012 pokrivala Urad za žensko politiko in Urad za enake možnosti najdete tukaj.