Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

DRUŽINSKA POLITIKA Z VIDIKA SPOLA

Služba za enake možnosti in evropsko koordinacijo je, v okviru projekta PROGRESS: Integracija načela enakosti spolov – strateško, 10. julija 2012 na Brdu pri Kranju organizirala strokovni posvet na temo družinske politike z vidika enakih možnosti žensk in moških.

 

Posveta so se udeležile predstavnice civilne družbe (Ženski lobi Slovenije), Skupnosti centrov za socialno delo, Inštituta RS za socialno varstvo ter različnih direktoratov Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve.

 

Na posvetu so bili predstavljeni preliminarni rezultati raziskave Enakost spolov v družinskem življenju in partnerskih odnosih, ki je nastala v okviru omenjenega projekta, in katere namen je bilo ugotoviti, kakšen je položaj žensk in moških na različnih področjih zasebne sfere v Sloveniji (na primer upravljanje s finančnimi sredstvi, skrb za nego in vzgojo otrok, zaposlitev, karierni razvoj, odločanje). Na dogodku je bila predstavljena tudi analiza ukrepov družinske politike z vidika spola, ki je temeljila na Resoluciji o temeljih oblikovanja družinske politike v Republiki Sloveniji iz leta 1993.

 

Predstavitvi raziskave in analize je sledila  razprava, kako (pre)oblikovati družinsko politiko z namenom ustvarjanja pogojev za zmanjševanje razlik med spoloma, predvsem na področjih socialne varnosti, zaposlovanja, starševstva, usklajevanja poklicnega in družinskega življenja.  

 

 

 

Program

8:45 – 9:00

Prihod in registracija udeleženk in udeležencev

9:00 – 9:20

Pozdravni nagovor

Jana Lovšin

Vodja službe za enake možnosti in evropsko koordinacijo

Mag. Ana Vodičar

Direktorica Direktorata za družino

9:20 – 9:40

Uvod in predstavitev

Mag. Tanja Salecl

9:40 –10:10

Predstavitev rezultatov raziskave Enakost spolov v družinskem življenju in v partnerskih odnosih

Mag. Sonja Robnik

10:10 – 10:30

Odmor

10:30 – 11:00

Analiza ukrepov družinske politike z vidika spola 

Pia Ažman

11:00 - 12:00

Kako izboljšati družinsko politiko z vidika enakosti spolov?

Interaktivno delo v skupinah

12:00 – 13:00

Kosilo

13:00 – 15:00

Kako izboljšati družinsko politiko z vidika enakosti spolov? - nadaljevanje

Interaktivno delo v skupinah