Skoči na vsebino

PETER FLORJANČIČ

ambasador aktivnega staranja in medgeneracijskega sodelovanja

Peter Florjančič je eden najbolj znanih slovenskih izumiteljev s približno 400 prijavljenimi patenti, od katerih jih je realiziranih 41. Med njegove najvidnejše izume štejejo okvirčki za diapozitive, plastična zadrga, pršilec na steklenički za parfum, ročne statve, vžigalnik s prižiganjem ob strani, zapiralni sistem pri stroju za brizganje plastike, smučarski tobogan. Leta 1957 je izumil, ne pa tudi izpopolnil avtomobilski airbag.

Florjančič se je rodil 5. marca 1919 v hotelirski družini na Bledu, njegov ded Jakob Peternelj je bil lastnik hotelov Union in Triglav ter blejski župan, več blejskih hotelov je imela v lasti sestra njegove mame, Marija Kenda. Kot pravi sam, ga je pomanjkanje življenjske strasti v okolju, v katerem je živel, gnalo v tujino in ga žene še danes. Živel je v Monaku v Monte Carlu, Davosu in Montreuxu v Švici ter v Beljaku, Firencah in Garmishpartenkirchnu. Po izobrazbi je tekstilec tkalske stroke, in prve izzive je našel prav na tem področju. V Švici je izdelal statve, ki so olajšale delo vojnim invalidom. Plačilo za ta izum je presegalo vsa njegova pričakovanja. Tako je postal izumitelj in lastnik tkalnice v Davosu ter razvojne delavnice v Montreuxu. Ti uspehi so tlakovali pot njegovim številnim nadaljnjim izumom. Ker je bil v pravi sekundi na pravem mestu je v Monte Carlu spoznal člana egiptovske kraljeve družine, katera je postala njegov sponzor. Z najmodernejšo delavnico mu je omogočila nadaljni razvoj in plačala tudi vse napake nastale pri njegovem izumljanju.

 

 

 

Najnovejši poslovni uspeh je inovativna papirnata serveta, ki jo je razvil s tovarno Paloma. Izumitelj Peter Florjančič je velik promotor aktivnega staranja, saj je vse življenje nenehno ustvarjal in izumljal, še posebej pa svojo aktivnost usmeril v sodelovanje z mladimi, ki jih spodbuja k aktivnemu in ustvarjalnemu življenju.

 

 

Gospoda Petra Florjančiča je ob obisku v Sloveniji 7. maja 2012 sprejel tudi predsednik Vlade Republike Turčije Recepu Tayyipu Erdoğan.